secret

The Secret Student

Secret-StudentIn groep 8 komt er vaak een moment waarop sommige kinderen het erg lastig vinden om geconcentreerd aan het werk te blijven, hun beurt af te wachten en een goede luisterhouding aan te nemen. Voorgaande jaren was de Cito-eindtoets het breekpunt, ervoor werd nog hard gewerkt en hadden de leerlingen vaak een duidelijk doel voor ogen, erna zagen we veel meer storend gedrag. Typisch groep 8 gedrag, zeiden we dan tegen elkaar. Dit jaar is de Cito-toets wel uitgesteld (en gelukkig van veel minder belang dan voorheen) maar het typische groep 8 gedrag is toch weer zichtbaar geworden in onze groep. Zodra alle leerlingen waren aangemeld op het VO stak het weer de kop op. Behoorlijk frustrerend, als je als leerkracht echt nog wel wat te vertellen hebt en je dagen niet wil vullen met politieagentje spelen!

Hoog tijd om The Secret Student in de groep te introduceren. Ik had er kennis mee gemaakt via Twitter, daar werden de volgende twee filmpjes gedeeld.

Beiden zijn trouwens zeer de moeite waard om te bekijken. Aan bod komen de mini whitebordjes en de lolliestokjes die we al een paar jaar met succes gebruiken in onze groep.
In deel 2 wordt The Secret Student geïntroduceerd (vanaf min.23). In het kort komt het hierop neer:
Elke dag wordt er random een leerling gekozen die die dag The Secret Student is. Hij/zij representeert die dag de gehele groep. Die dag let de leerkracht speciaal op deze leerling. Vertoont hij/zij prima gedrag, hoeft er weinig gecorrigeerd te worden dan verdient de groep een punt. Is het gedrag van The Secret Student niet goed, dan wordt er geen punt verdiend. De volgende dag bespreekt de leerkracht het resultaat met de groep. Als er wel een punt is gescoord wordt de betrokken leerling uitgebreid in het zonnetje gezet en gecomplimenteerd met de manier waarop hij/zij zich gedragen heeft. Is er geen punt behaald, dan bespreekt de leerkracht dit zonder de naam van de leerling te noemen. Elke dag wordt er random een naam gekozen, dat betekent dat elke leerling steeds weer aan de beurt kan komen, ook al is hij/zij al een keer geweest.
Op de poster, ontworpen door collega Bart Dingen, kunnen we aangeven wie de punten voor de groep binnen hebben gehaald.

Wij hebben een termijn van 30 lesdagen ingesteld. Op 20 mei verstrijkt de termijn en er moeten dan 20 punten behaald zijn. Als dat gelukt is verdienen de kinderen een beloning. Wat, daar zijn ze het nog niet helemaal over eens, er wordt gedacht aan een filmmiddag met popcorn, maar ze hebben het ook al over een middagje zwemmen. Daarvoor moeten er dus wel 20 punten gehaald worden. We zitten nu (na 5 dagen) op 3 punten. Ik hoorde op dag drie al iemand zeggen: “Stil nou, misschien ben jij wel the seceret student!”, en dat is precies waar het bij deze methode om gaat: peer-pressure. Daarnaast doet de parallelgroep 8 van onze school ook mee met The Secret Student, ze houden elkaar dus ook nog eens in de gaten. Stel je nou voor dat zij het wel halen en wij niet…, ondenkbaar!

We zijn benieuwd naar het effect op het gedrag van de kinderen en op de gehele sfeer in de groep.

In dit artikel is nog wat meer informatie te vinden over The Secret Student. Met name de laatste zin in de eerste alinea vonden we een mooie aanvulling!

2015-03-16 19.28.08

2 gedachten over “The Secret Student”

  1. Wat een goed idee, ben benieuwd hoe de uitwerking is en of ze die punten gaan halen. Nog een vraag: Is de groep nog wel bezig met onderwijs of is het krampachtig die punten halen? Succes!

  2. Leuk en inspirerend stukje, Liesbeth! Ga ik na de vakantie ook inzetten. Hoe is het verlopen in jouw groep?

Reacties zijn gesloten.